Sobre el ple a porta tancada, el dret de protesta i la democràcia

30 de desembre de 2016 | Actualitat, Comunicats de la Plataforma, Mitjans-premsa

En el ple del passat 14 de desembre es va aprovar el projecte executiu del Nou Teatre Artesà a porta tancada per la protesta que vam convocar des de la Plataforma Aturem l’enderroc, Salvem l’Artesà. Davant d’aquest fet des de la Plataforma volem fer diverses consideracions:

  • Ens felicitem de que la protesta forcés l’aprovació del projecte d’enderroc de l’Artesà a porta tancada. El que es va planificar a porta tancada finalment s’ha aprovat a porta tancada. Si una cosa es considera inusual, també hauríem de considerar-n’hi l’altra.
  • Si el ple no es va desenvolupar amb la “normalitat acostumada” és senzillament perquè el que s’hi anava a aprovar no responia a cap “normalitat”. El dret a protestar de qui ens oposem a aquest projecte d’enderroc és totalment legítim i el dia en que es pretenia aprovar és quan havíem d’expressar-ho. Molt més, quan l’actitud del consistori no ens ha deixat un altre camí. Per part de qui ens manifestàvem el comportament va ser en tot moment pacífic i de resistència a abandonar un espai públic on havíem anat a protestar.
  • De totes les opcions que el consistori tenia per resoldre aquella situació, finalment van optar per la més il·lustrativa de com se solucionen els problemes al Prat. Veure membres de la policia local fent fora de la sala de plens al públic que protesta pacíficament és una bona mostra del que està passant. La presència de diversos mitjans va fer possible que aquella decisió vergonyant es pogués veure a tot arreu.
  • El portaveu d’ICV Rafael Duarte, posteriorment en el mateix Ple, va definir la nostra protesta pacífica com antidemocràtica. No és gaire coherent que això ho digui la mateixa persona que en aquell Ple va amenaçar a un dels membres de la Plataforma dient-li davant de diversos testimonis: “Vigila, que se on vius i on treballes.” Antidemocràtic i intolerable és que un càrrec públic amenaci d’aquesta forma a un ciutadà que protesta pacíficament.
  • Protestar pacíficament mai és antidemocràtic. Antidemocràtic és enderrocar el patrimoni dels pratencs i pratenques sense consultar ni deixar opinar. Antidemocràtic és enganyar a la població dient que el teatre no és rehabilitable quan els propis informes encarregats per l’Ajuntament ho desmenteixen. Antidemocràtic és que el jurat que es va conformar per escollir la proposta guanyadora tingués 10 de 16 membres del propi Ajuntament. Antidemocràtic és no informar a les veïnes i veïns directament afectats per les obres quan podien presentar al·legacions i no un cop aquest termini ja havia passat. Antidemocràtic és no fer cas ni rectificar quan 3.686 persones signen oposant-se a un projecte. Antidemocràtic és que la policia faci fora d’un espai públic a gent que protesta pacíficament. Antidemocràtic és, en resum, tot aquest procés per imposar l’enderroc de l’Artesà.
  • L’alcalde va oferir-nos poder parlar al ple i ens vam negar. No és en aquell moment quan s’ha d’oferir diàleg, o més aviat, la possibilitat d’utilitzar un micro, és quan s’estan decidint les coses i sempre que s’accepti la possibilitat d’incidir per part de totes les parts. La Plataforma sempre ha estat oberta al diàleg i ha ofert la possibilitat de resoldre aquest problema de forma oberta, transparent i participativa. És per això que el mes de febrer passat vam demanar una reunió amb l’Ajuntament per exposar les nostres demandes. La seva resposta va ser que els semblava molt bé que ens oposéssim però que anaven a realitzar el projecte passés el que passés. Això no és diàleg. Quan al juliol vam presentar una moció al Ple, el fet que se’ns deixés llegir-la tampoc el considerem un acte de generositat ni cap intenció de diàleg. Des del principi d’aquest procés l’Ajuntament s’ha negat a qualsevol forma de diàleg i a que una decisió amb posicions enfrontades com aquesta es resolgués amb la participació de totes les parts. De fet, ha negat l’opinió de milers de persones i en diverses ocasions ha mentit i desacreditat la legítima oposició al seu projecte.
  • Agraïm la coherència d’ERC i PDC que van abandonar el Ple en protesta pel desallotjament policial ordenat per l’alcalde. També als partits que van votar en contra del projecte: Se Puede, Guanyem, i els dos regidors no adscrits, tot i que pensem que davant del succeït també haurien d’haver abandonat un ple que havia quedat deslegitimat.
  • La Plataforma està decidida a que aquest atemptat patrimonial no es produeixi. Milers de persones ens han donat recolzament. Mai al Prat un projecte havia aixecat tanta oposició. Continuarem treballant per preparar-nos per evitar la desaparició de l’Artesà. Animem a tothom que està en contra de l’enderroc a assistir a les assemblees, difondre la problemàtica, adherir-se al manifest i expressar la seva oposició en els diversos actes que convoquem. Només depèn de nosaltres que l’Artesà no s’enderroqui.

 

Adhereix-te

 

Si vols ampliar la informació d’aquest comunicat, els següents mitjans se n’han fet ressò: