Manifest per la cerimònia d’enterrament del Centre Artesà

10 de juliol de 2017

L’enderrocament de l’Artesà és un fet, i amb ràbia i impotència estem veient com cau un dels nostres símbols patrimonials més importants. Per desgràcia, ni és el primer, ni serà el darrer. El patrimoni pratenc es troba en perill i absolutament desprotegit davant d’uns poders públics que no li donen cap valor, l’ignoren sistemàticament i l’enderroquen sense contemplacions.

En llarg d’un any i mig desenes de persones hem treballat des de la Plataforma Aturem l’enderroc-Salvem l’Artesà per fer front a aquest nou atemptat patrimonial. La feina ha estat moltíssima. Lluitàvem contra una maquinària institucional que des del primer moment tenia la idea d’enderrocar-lo i silenciar qualsevol veu discrepant, i encara i així, i contra tot pronòstic, ens hem fet ben visibles, no els hem posat gens fàcil i hem fet caure masses caretes, i això ha estat gràcies a moltíssima gent que ha participat. En les assemblees i grups de treball, en les concentracions i en l’acampada, hem coincidit gent de diverses ideologies i condicions per un objectiu comú, i només per això cal que ens felicitem de tot cor.

És per això que avui, tot i què no hem aconseguit els nostres objectius, cal que fem una valoració positiva, perquè aquest any i mig de lluita ha servit per evidenciar moltes coses. Principalment, que tenim un consistori que, no només no ha volgut escoltar a la població, sinó que directament els ha mentit; que ha pres una decisió tan important com aquesta de forma tancada en despatxos entre no més d’una desena de tècnics i polítics; que no ha dubtat en amagar els informes que plantejaven la possibilitat de rehabilitació i manipular els plecs del concurs d’arquitectes perquè aquesta fos inviable; que ha organitzat un jurat manipulat amb una majoria de membres del consistori; que ha tergiversat la informació als mitjans públics; que s’ha negat a fer cap procés participatiu, i ni tan sols al diàleg des de la primera reunió en que vam convocar-los, que ha mentit sobre la Plataforma, que ha imposat l’enderroc al ple amb una majoria partidista quan a les eleccions no es van presentar amb aquest projecte, i especialment, un Ajuntament que davant una oposició que protesta pacíficament la única solució que ha ofert ha estat la policial, enviant-nos de forma desproporcionada i autoritària exèrcits de policía per fer-nos fora d’espais públics, com el Ple i l’acampada al pati de l’Artesà. Molta gent, fins i tot aquella a la que el patrimoni o l’Artesà els importa ben poc, ha pogut veure tot això i de quina forma s’han imposat. No ho hem d’oblidar, ni deixar que s’oblidi.

Tot i la ràbia que sentim podem estar contents perquè hem plantat cara i ho hem fet d’una forma com feia temps no es veia al Prat. El nivell de suport ha estat increïble. Mai abans 4000 persones havien donat suport a una protesta. Per cadascun dels enterradors que han decidit l’enderroc, i que apareixen en aquesta llista per la seva vergonya, nosaltres érem 100 contraris. 4000 persones hem demanat aturar l’enderroc, rehabilitar l’Artesà i fer un procés participatiu per decidir el seu futur, plantejant una cosa tan òbvia com que el que és patrimoni de tots i es fa amb diners públics, s’ha de decidir entre tothom, i davant de la força d’aquesta raó han evidenciat com a única sortida la raó de la força. Han vençut però no han convençut, i ni podran gaudir ni sentir-se orgullosos com volien del que han fet, ni mai podran treure-li al nou espai que faran l’estigma de com ho han fet i sobre què ho han fet.

Ens hem de sentir orgullosos d’un poble que lluita pel seu patrimoni, que deixa en evidència als que el destrueixen, que s’organitza per defensar el que és de tothom, i ens hem d’animar a continuar treballant units i organitzats perquè fets com aquests no tornin a passar mai més.

Visca el Prat de Llobregat!! Visca l’Artesà i visca la gent que ha lluitat per salvar-lo!!

 

 

 

firma+3900