Maleïda hemeroteca! Entrevista del 2012 al regidor de Cultura entre 2007 i 2011, Francisco Lorenzo

20 de gener de 2017 | Actualitat, Maleïda hemeroteca!

Maleïda hemeroteca. Avui Delta ens recorda aquesta oportuna entrevista de març del 2012 al llavors regidor i responsable de Cultura, Francisco Lorenzo, que explica moltes coses sobre les prioritats consistorials del moment i el nul interès per mantenir el patrimoni de l’Artesà, sobre la necessitat real de certs equipaments al Prat, sobre com ens costa omplir el Modern per ara justificar la urgència d’un macroteatre, sobre les demandes reals de la ciutadania per rehabilitar-ho, sobre la denominació com a bé d’interès local… Una joia que agraïm als companys de Delta – El periòdic independent del Prat. Al proper número de Delta podreu llegir una entrevista a experts de l’Observatori d’Espais Escènics on ens diuen la seva sobre L’Artesà. Serà compatible el nou teatre amb la resta d’espais escènics de la ciutat? De moment, us reproduim el tast d’hemeroteca:

 

Et va tocar una època esplendorosa en l’àmbit cultural. Vas ser el regidor que va inaugurar el Cèntric… Quin balanç faries de l’equipament? L’ús del Cèntric és espectacular, està funcionant molt bé partint de la base que tot sempre es pot millorar. Però no és l’únic, han estat quatre anys de molta inversió cultural, com a tinent d’alcalde també he inaugurat les escoles bressol.

Hem sentit a dir que potser va costar massa car amb 24 milions d’euros… 24 milions d’euros per una biblioteca com aquesta és car? La inversió és la normal i lògica a nivell europeu per a una ciutat de 63.000 habitants i era necessària. Es tracta d’una inversió per a la ciutadania, no un negoci amb el que hem de recuperar els diners invertits, i el seu ús ho demostra.

Queda clar però també es diu que aquests diners es podrien haver fet servir per rehabilitar l’Artesà… Quan tens uns recursos limitats has de prioritzar el que vols fer. Un teatre és la inversió més cara que hi ha en cultura, pot costar uns 26 milions d’euros i al Prat ja tenim de teatre. Tenim el Modern i tenim molts espais on es pot fer teatre: Centres Cívics, Kaddish, Torre Balcells, Auditori del Cèntric… La prioritat era fer una biblioteca adequada pels habitants que som. La Generalitat va fer un estudi dels equipaments dels municipis i no sortíem com a necessitats de teatres, sortíem assenyalats com a deficients en biblioteques i sales d’estudi.

A
l Prat ja tenim de teatre. Tenim el Modern i tenim molts espais on es pot fer teatre: Centres Cívics, Kaddish, Torre Balcells, Auditori del Cèntric… La prioritat era fer una biblioteca adequada pels habitants que som. La Generalitat va fer un estudi dels equipaments dels municipis i no sortíem com a necessitats de teatres, sortíem assenyalats com a deficients en biblioteques i sales d’estudi.

Però no em negaràs que fa mal als ulls veure’l abandonat No està abandonat, el component social de l’espai continua viu, hi ha el bar que serveix de punt de reunió de molts pratencs. Jo sóc amant del teatre i m’agradaria poder anar a l’Artesà però no és una demanda real de la ciutadania, si ho fos ja s’hauria rehabilitat. A més és un espai que només es pot rehabilitar com a teatre, perquè és un bé d’interès local, no el podem convertir en un centre cívic com a vegades he sentit.

Seria compatible amb el Modern? Al Prat no és factible tenir dos teatres. Tot i que tenim una bona oferta teatral no tenim una demanda com per tenir-ne dos espais de capacitat. El Modern costa omplir-lo quan venen obres importants. Si tinguéssim l’Artesà en funcionament segurament el Modern hauria de passar a ser una altra cosa.

Al Prat no és factible tenir dos teatres. Tot i que tenim una bona oferta teatral no tenim una demanda com per tenir-ne dos espais de capacitat. El Modern costa omplir-lo quan venen obres importants. Si tinguéssim l’Artesà en funcionament segurament el Modern hauria de passar a ser una altra cosa.

 

Entrevista_Març_2012_Francisco_Lorenzo_retallada