Montserrat Morera, presidenta del Centre Cultural Sant Vicenç de Sarrià, convida a Luis Tejedor a visitar el Teatre de Sarrià, rehabilitat l’any 2012

14 de juny de 2017

Carta de Montserrat Morera, presidenta del Centre Cultural Sant Vicenç de Sarrià, a Luis Tejedor, alcalde del Prat de Llobregat. A la carta mostra la preocupació per l’enderroc de l’Artesà i explica la reforma del Teatre de Sarrià, construit el 1905 i rehabilitat l’any 2012. Morera explica l’èxit de la rehabilitació i convida a Tejedor a visitar el teatre.

Montserrat Morera és, a més, vicepresidenta del Consell de Ciutat de Barcelona i presidenta del Consell d’Associacions de Barcelona.

 

Barcelona, 14 de juny de 2017
Il·lm. Sr. LUIS TEJEDOR
Alcalde d’ El Prat del Llobregat

Benvolgut,
Des de l’entitat que tinc l’honor de presidir estem seguint amb molt neguit i preocupació la intenció per part de l seu ajuntament d’enderrocar l’edifici històric del teatre Artesà per construir-hi un de nou en el mateix lloc.

No entenem els motius que poden justificar l’enderroc d’un edifici quasi centenari, modernista amb volta catalana.

Hem tingut notícia que persones especialistes de l’observatori d’espais escènics recomanen la protecció integral del Teatre Artesà. També desaconsella aquest enderrocament l’informe de la Generalitat de Catalunya.
Nosaltres tenim també un teatre modernista, a la italiana, que data del 1905. Es va fer una reforma l’any 1927 i fins l’any 2012 no hi vam fer cap més actuació. Aquest any 2012 per exemple el llum encara anava a 125vats!i donat que plovia a l’escenari (la uralita del sostre s’havia trencat) i el nostre teatre, el teatre de Sarrià, no complia cap de les normatives vigents d’accessibilitat, aïllament acústic i tèrmic, seguretat, etc. va decidir iniciar una reforma. Aquesta reforma la vam fer en tres anys, però mantenint durant mig any (de gener a juny) l’activitat a fi de no perdre molts ingressos per l’activitat:

  • De juliol a desembre de 2012 vam posar al dia la caixa escènica (fent el sostre nou, posant micropilots donat que no te fonaments, canviant la pinta, els mecanismes i trapes de l’escenari, refent el fossar de músics, arreglant i ampliant els camerinos, fent lavabos, i adequant tots els espais a les normatives vigents.
  • De juliol a novembre de 2013 vam reformar l’amfiteatre, canviant les butaques per unes noves ignífugues, posant el mateix terra que l’antic però antilliscant, posant lavabos pel públic i per minusvàlids, posant calefacció i aire condicionat i un ascensor.
  • De juliol a novembre de 2014 vam fer les mateixes actuacions a l’amfiteatre i vam pintar les façanes amb els colors originals.

El resultat és que tenim un magnífic teatre reformat però igual a l’antic que és una petita joia. El cost total ha estat de 1,2 milions d’euros, i l’hem finançat gràcies a la parròquia ( que és la propietària de l’edifici), a una subvenció del districte de Sarrià-Sant Gervasi, a una altra de l’ICUB i a dos préstecs que anem tornant amb el funcionament del mateix teatre. Però també ens han ajudat socis, veïns, entitats, comerços, etc. que han apadrinat les butaques pagant 300€ per cada butaca i en agraïment hem posat una plaqueta amb el nom que han volgut.

Com pot veure la tasca de reforma ha estat molt més econòmica que si haguéssim enderrocat l’edifici i fet nou. I d’altra banda hem mantingut l’encant d’un edifici històric i amb relat, com segur que és també el teatre Artesà.
En aquest nou, però antic teatre, ara hi podem fer fins i tot òpera! És possible que ho hagi vist en la premsa. La reforma ens ha permès també guanyar públic i ampliar el ventall d’espectacles.

El convidem a fer una visita al nostre teatre i a comprovar in situ com una reforma permet no només estalviar diners, sinó també mantenir la història, les arrels, l’arquitectura i posar en valor les tradicions i el voluntariat de les generacions que han gaudit del teatre Artesà des de 1919.

Estem a la seva disposició. Li agrairem que ens digui el dia i hora que li va millor per a fer la visita. Intentarem que també vingui l’arquitecte que ha dirigit aquesta reforma, el Sr. Fernando Ramos.

Esperem doncs poder-lo saludar personalment i també poder visitar el teatre Artesà.

Pot veure com ha quedat el nostre en la pàgina web: www.teatredesarria.entitatsbcn.net

Tots esperant les seves notícies, aprofito per saludar-lo molt cordialment en nom de la Junta.

Montserrat Morera Isern
Presidenta.

 

Pots descarregar-te la carta aquí.

Teatre de Sarrià
Teatre de Sarrià, construit el 1905 i rehabilitat el 2012