ADHEREIX-TE!

ATUREM L’ENDERROC. SALVEM L’ARTESÀ!


El Centre Artesà aixecat el 1919, és l’edifici modernista més emblemàtic del Prat de Llobregat: patrimoni històric, arquitectònic, social, emocional i cultural. Des de l’any 1988 roman tancat, tot i que durant tot aquest temps l’Ajuntament n’ha estat primer el llogater i després el propietari. Ara el Consistori acaba de presentar un projecte anomenat “Històries”, que, si es fa realitat, suposa enderrocar aquesta històrica construcció per edificar en el seu lloc un nou teatre, encara que hi ha un informe que mostra que la rehabilitació de l’Artesà és possible. Tot plegat, de manera unilateral, sense cap transparència ni cap procés participatiu que doni veu als veïns i veïnes, i a les entitats del Prat, que han estat durant dècades lluitant per salvar l’edifici, rehabilitar-lo i recuperar el seu ús.

Per tot això, els sotasignats,  demanem:

  • Aturar immediatament el projecte impulsat per l’Ajuntament anomenat “Històries”, que comporta l’enderrocament de l’Artesà.
  • Realitzar, a continuació, obres de rehabilitació estructural de l’edifici.
  • Obrir un procés participatiu real, obert a tota la ciutadania, amb tota la informació, dissenyat i dinamitzat per tècnics independents, per decidir de forma consensuada el futur del nostre element patrimonial més important.

Adhesions individuals - Aturem l'enderroc. Salvem l'Artesà!

L'ARTESÀ, PATRIMONI DE TOTS ELS PRATENCS I PRATENQUES

El teatre del Centre Artesà és l’edifici modernista més emblemàtic del nostre poble: patrimoni històric, arquitectònic, social i cultural. Des de la seva construcció l’any 1919 ha representat per a moltes generacions un espai únic de confluència de persones, organitzacions, entitats i associacions. El seu valor patrimonial i memorístic és indiscutible, tanmateix des de l’any 1988 l’edifici del teatre roman tancat, i el seu deteriorament s’ha anat agreujant per la manca absoluta de reformes per part dels seus propietaris, des de l’any 2003, el mateix Ajuntament del Prat de Llobregat. La mobilització popular per salvar l’edifici, durant dècades, ha fet possible que ens trobem en l’actual procés de reforma.

 

SITUACIÓ ACTUAL DEL PROJECTE DE REFORMA

El procés de reforma engegat per l’Ajuntament ha comportat la presentació de cinc propostes arquitectòniques, les quals, totes elles, suposen l’enderroc de l’edifici actual i la construcció d’un nou teatre, sense cap respecte pel seu aspecte actual i valor patrimonial. A més, s’ha intentat simular un procés participatiu on la ciutadania teòricament podia intervenir quan realment la capacitat de decisió ha estat nul·la, i on s’han descobert greus mancances que fan replantejar tot el procés.

  • Ocultació d’informació. La premissa de l’enderroc de la qual parteixen les cinc propostes de reforma, que era justificada pel consistori a la vista de diversos informes, s’ha demostrat falsa. L’ocultació per part de l’Ajuntament d’un dels informes tècnics que plantejava com a viable la possibilitat de rehabilitació de l’estructura de l’edifici, suposa una greu ocultació a la població d’un element decisiu en el futur del projecte. No contemplar la possibilitat de rehabilitació anul·la tot el procés i fa necessari replantejar les propostes presentades.
  • Procés participatiu simulat. Si des de l’Ajuntament s’hagués plantejat un veritable procés participatiu, s’haurien seguit uns passos: convocatòria a la ciutadania, informació transparent (informes tècnics, pressupost, radiografia dels equipaments municipals...), consultar/plantejar els usos de l’equipament i, finalment, cercar un mecanisme democràtic i participatiu (tipus consulta ciutadana) per decidir entre totes i tots els pratencs. Pel contrari, no hi hagut possibilitat de participació en tot el procés, s’han convocat únicament a grups concrets per explicar-los el ja decidit, i s’ha amagat informació fonamental. Reduir la “participació ciutadana” a l’opinió en una exposició o un web, i deixar la decisió final a un jurat de 16 persones, 10 de les quals són membres de l’Ajuntament, no té res a veure amb cap procés participatiu i decisori.

 

I A PARTIR D'ARA?

Davanat l’actual situació veïns i veïnes del Prat fem una crida a la mobilització i demanem:

  • L'anul·lació immediata de l’actual concurs per adjudicar l’obra arquitectònica de l’Artesà.
  • La rehabilitació estructural de l’edifici com a punt de partida per plantejar futures reformes i projectes arquitectònics.
  • L'obertura d’un procés participatiu transparent, obert i continuat a tota la ciutadania, per conèixer i valorar les opcions per al futur ús de l’edifici.
  • Presentació de projectes arquitectònics a partir de la rehabilitació inicial, adaptant-lo a les reformes necessàries, però respectant el valor patrimonial de l’edifici i el seu aspecte actual.
  • Realització d’una consulta ciutadana per decidir entre totes les propostes de rehabilitació de l’edifici presentades.

[signature]

Signa!
3,911
signatures

Comparteix amb els teus coneguts: